Voedingsintoleranties

Hoe reageer jij op voeding?

Welke voeding voor jou gezond is, hangt helemaal af van jouw specifieke conditie, leeftijd, klachten, medicijngebruik, voedingsovergevoeligheden, darmfunctie, stressniveau etc. voordat er een antwoord kan worden gegeven op deze vraag. Door alle voedingshypes is het niet zo makkelijk om uit te vinden wat specifiek voor jou gezond is. Het goede nieuws is dat je hier veel over te weten kan komen door het simpelweg te testen.

Met een ander eetpatroon kun je veel doelen bereiken, zoals afvallen, detoxen of minder lichamelijke klachten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van factoren die voedingsgerelateerd kunnen zijn.

Voeding die in het algemeen als gezond te boek staat, kan bij jou persoonlijk voor allerlei klachten zorgen. Je blijkt overgevoelig te zijn en je kunt dan op verschillende manier reageren. Hieronder worden de verschillende reacties beschreven. De reacties uiten zich vaak in onbegrepen klachten. Elke reactie is via een test te meten.

 

 

Onbegrepen klachten

Hoofdpijn, migraine, gewrichtsklachten, vermoeidheid, weinig energie, darmklachten en huiduitslag zijn voorbeelden waarbij een reactie op voeding de oorzaak kan zijn. Omdat de link niet met voeding wordt gelegd, kun je hier jarenlang mee rondlopen of word je geadviseerd om er maar mee te leren leven. Het Prikkelbaar Darm Syndroom is zo'n voorbeeld hiervan. Vaak blijkt dat een overgevoeligheidsreactie zorgt voor een opgeblazen gevoel, buikpijn en verkramping. 

 

 

Voeding meer en meer in de belangstelling

De rol van voeding wordt steeds belangrijker. Er is ook steeds meer bekend over de invloed ervan op specifieke klachten. Wat voor de een goed is, hoeft voor de ander helemaal niet zo gezond te zijn. Daarnaast kan je veel met voeding doen: detoxen, afvallen, lichamelijk en geestelijke prestaties verbeteren etc. Vooral dat laatste krijgt steeds meer aandacht in voedingsland. 


 

Voedingsovergevoeligheid (reacties van het immuunsysteem)

Wanneer je lichaam bepaalde voeding ten onrechte als een indringer ziet, dan kan het immuunsysteem in actie komen. Er zijn twee reactiepatronen: een snelle en heftige reactie (IgE) en een langzame en milde reactie (IgG). De eerste vorm wordt vaak door een allergietest in het ziekenhuis gemeten. De tweede wordt regulier niet gemeten, terwijl het een waardevolle test is. Omdat er soms een dag tussen het eten van de voeding en bij deze tweede vorm van reageren zit, wordt deze link veel minder snel gelegd en heb je niet zo snel in de gaten dat je klachten door voeding worden veroorzaakt. Het tweede verschil tussen de beide vormen is dat je bij de eerste vorm bij een hele kleine hoeveelheid al een reactie kunt krijgen. Bij de tweede kan je vaak meer verdragen.

Met een IgG-test (bloedtest) wordt gemeten of je reageert op bepaalde voedingsmiddelen.

Intolerantie

Bij een intolerantie kan je vaak een bepaalde hoeveelheid wel verdragen. Wanneer je over een bepaalde grens gaat, protesteert het lichaam. Denk hierbij aan een lactose- of een fructoseintolerantie. Een beetje melk in de koffie gaat wel, maar zodra je meer zuivel neemt, krijg je klachten. Typerend hierbij zijn buikpijn en een opgezette buik. 

Met de waterstofademtest lactose of fructose wordt gemeten of je last hebt hiervan of neem meer zuivel dan je gewend bent en kijk of je klachten verergeren.

 

Glutenintolerantie

Er is de laatste tijd veel aandacht voor het eiwit gluten dat in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut zit. Wanneer je last hebt van gluten, dan worden je darmen verhoogd doorlaatbaar, waardoor er voedingsstoffen in je bloed komen die er niet thuis horen. Je afweersysteem (IgG) gaat dan reageren. Kenmerken zijn vermoeidheid, huidklachten en hoofdpijn.

Gevoeligheid voor gluten kan via een ontlastingstest en/of een bloedtest gemeten worden.

Histamine

Komt er een vreemde stof binnen die het lichaam als vijand ziet, dan maak je grote hoeveelheden histamine aan. Kenmerken zijn een loopneus, niezen, hoofdpijn en vermoeidheid. Vooral migraine en huidklachten worden veel in verband gebracht met histamine. Een bekend voorbeeld is hooikoorts. Pollen leveren je een loopneus en tranende ogen op. Je kunt ook via bepaalde voedingsmiddelen te veel histamine binnenkrijgen. Bekende triggers hiervoor zijn oude kaas, wijn, bepaalde vis en noten. Er zijn er echter nog veel meer.

Je histaminegehalte kan d.m.v. een ontlasting- en een urinetest gemeten worden.

 

Gisten en schimmels in je darmen

Regelmatig komt het voor dat er bepaalde gisten of schimmels in een verhoogde hoeveelheid in je darmen voorkomen. Dit komt meestal door een suiker- of alcoholrijk voedingspatroon. Ook kun je juist hierdoor meer trek in suiker hebben. Huidklachten en vermoeidheid zijn veelgehoorde klachten.

Dit kan gemeten worden in je ontlasting. 

Testen

De analyse van de verschillende testen worden door een gespecialiseerd laboratorium https://rpsanitashumanus.com uitgevoerd. Voor een bloedtest kan je bloed laten prikken bij een bloedafnamepunt. De ademtesten en de ontlastingstesten kan je thuis doen. Voor alle testen krijg je onderzoeksmateriaal mee dat je naar het laboratorium opstuurt voor de analyse hiervan. Ik krijg de uitslag, interpreteer deze aan de hand van de intake en bespreek deze daarna met jou.