Darmtherapie

Je spijsvertering: een multi tasker bij uitstek

 

Buikklachten kunnen het je flink lastig maken. Een opgezette buik, diarree of juist veel verstoppingen zorgen voor een hoop ongemak. Het is soms niet duidelijk waar de klachten vandaan komen. Dat is niet zo gek, want er zijn zoveel factoren die je spijsvertering helpen dan wel dwarsbomen. Gelukkig is er steeds meer bekend over wat je kunt doen en wat je juist beter niet kunt doen! Natuurlijke middelen, pro- en prebiotica, voedingsaanpassingen en zelfs stress management kunnen je vaak goed helpen.


Vertering, afweer en je goed voelen

De spijsvertering is een ingewikkeld samenspel van mond, maag, darmen, lever, galblaas en alvleesklier. Zodra je een hapje neemt, gaat er een heel proces in werking. Belangrijkste doel is het verteren van je eten zodat je de nodige voedingsstoffen kunt opnemen. Daarnaast spelen met name je darmen een belangrijke rol bij de afweer. Ben je vaak verkouden of heb je andere afweerklachten, dan kan de oorzaak in je darmen liggen. De laatste tijd wordt de nauwe samenwerking tussen darmen en brein meer erkend. Steeds vaker worden de darmen betrokken bij het behandelen van mentale klachten. 


 




 
Afbeelding invoegen

 

Waar komen de klachten vandaan?

Voeding, spanning en ontspanning zijn van grote invloed op je spijsvertering. Krijg je last wanneer je iets speciaals hebt gegeten of heb je vaak last na het eten en weet je niet waar het vandaan komt? Heb je buikpijn als je stress hebt en wordt dit een stuk minder als je je ontspannen voelt? Hoe is het met je darmflora en je verteringscapaciteit?Ben je ooit in het buitenland geweest en heb je mogelijk een parasiet meegenomen die de boel in de war schopt? Heb je onbedwingbare neiging tot het eten van suiker? Heb je veel antibioticumkuren gehad? Dit zijn een aantal vragen die ik je stel om zo uit te vinden hoe we jouw spijsvertering weer op orde krijgen.

Er zijn verschillende testen die een handje helpen om de juiste informatie te krijgen. Denk hierbij aan de samenstelling van je darmflora, het darmslijmvlies, de aanwezigheid van schimmels, bacteriƫn, gisten en parasieten, ontstekingswaarde, glutengevoeligheid etc. etc. Aan de hand van de intake bepalen we wat voor jou nuttig is om te testen.


 
Wat kan ik voor je doen?
 
Bij de intake ontvang je een voedingsdagboekje. Voeding heeft hoe dan ook veel invloed op je spijsvertering. Als je supplementen of medicijnen slikt, is het handig om deze mee te nemen. Daarnaast is het raadzaam om een ontlastingstest of een voedingstest te doen zodat er inzicht is in je darmflora en je overgevoeligheid voor bepaalde voeding. Afhankelijk van je klachten kan het raadzaam zijn om aanvullende testen te doen. Wanneer ik alle gegevens heb, kan ik een behandelplan voor je maken, dat kan bestaan uit voedingsadviezen, natuurlijke middelen, probiotica en/of prebiotica en stress management.
 
 
Vervolgtraject 
 
Eenmaal aan de slag met het behandelplan, maken we na een paar weken een nieuwe afspraak en kijken we of het plan bijgesteld kan worden, m.a.w. of je bepaalde voeding of natuurlijke middelen kunt toevoegen of weglaten.